Szétnyílt hasizom. Neked vajon van?

2022.01.07

A várandósságok alatt kialakult szétnyílt hasizom a rectus diastasis. A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó kötőszövet, a line alba zárja. A terhesség alatt, ahogy nő a has, a hasfal izmai megnyúlnak, eltávolodnak egymástól. Szülés után előfordul, hogy ez a bizonyos kötőszövet nem tudja visszanyerni korábbi méretét, állapotát és emiatt a hasizmok sem tudnak visszarendeződni, így azok oldalra csúszva maradnak és egy rés keletkezik a hasfal közepén.(1-4 ujjnyi)

Melyek a szétnyílt hasizom tünetei?

  • Hónapokkal a szülést követően is terhes hasad van
  • Hasprés hatására "házikó tető" vagy kúp forma a köldököd feletti részen
  • Derékfájdalom: háti/ágyéki szakaszongátizom gyengeség, méhsüllyedés, gyengeség

Szétnyílt hasizom önvizsgálata:

Helyezkedj el kényelmesen a talajon, a térdeket húzd fel, talpak a talajon. Tedd szabaddá a hasadat, majd emeld meg a fejed és végezz egy pici hasprést. Középen köldök felett és alatt fut az egyenes hasizom. Itt kered a szétnyilást. Helyezd be a mutató ujjadat a résbe. 1 ujjnyi alatt képesek az izmok ellátni funkciójukat. Minél nagyobb mértékű a szétnyílás annál több ujjadat tudod behelyezni. 2 vagy akár 4 ujjnyi is lehet. Emelett a mélységét is meg tudjuk állapítani, láthatjuk milyen mélyre süpped be az ujjunk. 

Speciális mozgással és légzéssel visszaállítható az izmok funkciója. Gyere el egy regeneráló órára és megmutatom hogyan.