Szakrális csakra(szex csakra)

2022.09.29

A gyökércsakra után, a második csakra a szakrális csakra, szvádhisthána csakra.

Szankszrit neve: (édesség, "saját édes lakhelyem")

A szakrális csakrához tartoznak az emberi kapcsolatokkal kapcsolatos kérdéskörök, közösségben elfoglalt helyünk, a hűség, a szexualitás, a gyermekvállalás témája, a változákonyág.

A szakrális csakra a víz elem központa. A víz legfontosabb tulajdonsága az összetartás (összetartja sejtseinket) és a változékonyság is. A női lét maga is egy változó állapot elég csak a ciklusunkra gondolni. Változunk, hiszen különböző arcehtipusokat élünk meg mindennapjaink során. Ezek az arcehtipusok (Lány, Szűz, Vértestvér, Szerető, Anya, Bába, Amazon, Matriarcha, Papnő, Varázslónő, Vénség, Sötét Anya, Átváltoztató) jelen vannak a női élet különböző szakaszaiban A víz az élet forrása. A nő ereje a méhében rejlik, a méh pedig az élet kapuja.

A szakrális csakra a Holdhoz kapcsolódik. Ahogy a Hold vonzza és taszítja az óceánokat, úgy mozgathatnak vágyaink és szenvedélyeimk is egész óceánnyi energiákat. Hold uralja a tudattalant, a rejtélyest, a láthatatlant, a sötétet és a femininint. Ez a csakra sajátos erejét: felemelkedünk mélységeinkből, hogy változást idézzük elő a világban. 

Elhelyezkedése: köldök alatt kb. 5 cm-rel, a méh területe.

Területe: has, medence, csípő, keresztcsont,vese, hólyag, nyirokfolyadék, emésztő enzimek, szaporító folyadék, belső nemi szervek(petefészek, méh)

Belső elválasztásu mirigye: Nemi mirigyek(ösztogén, progreszteron, tesztoszteron)

Akiben harmonikusan működik ez a csakra az hűséges társhoz,kapcsolatokhoz ,elveihez. Bízik önmagában és másokban, ki tudja mutatni érzéseit. Könnyen be tud illeszkedni közösségbe. Az örömöt és a kreativitást megéli, egészséges szexuális jellemzi.

Túlműködik: Ilyenkor túl sok vágy jelenik meg a lélekben. Kapcsolatok gyűjtése(ezek felszínes kapcsolatok), társfüggőség, túlzott szexualitás, gyermek iránti erős vágy.

Alulműködik: félelem jelenik meg a lélekben. Félelem a közösségtől, a másik nemtől, gyermekvállalástól.

A szakrális csakra fizikai betegségei: medence fájások,menstruációs problémák, ciszta, mióma, vizelési problémák, ülőidegzsába (isiász), szexuális zavarok, vese problémák, elhízás a has területén.

Lelki problémák:magányba menekülés, gondok az intimitással, szorongás, kreativitás hiánya

Hogy egyensúlyba hozd szakrális csakrádat: menj önfejlesztő programokra, táncolj, éld meg kreativitásod bármiben, ami feltölti lelkedet.

Illóolajai:szantálfa, narancs, ylang-ylang, patchuli 

"Minden tökéletes tettet az öröm kísér. Innen tudhatjuk, hogy mit kell tennünk. -André Gide"

Forrás: Anoda Judith : A csakrák bölcsessége