Nyugodt alvás Telihold idején is

2021.11.18

Minket nőket különös kapcsolat fűz a Holdhoz. A Hold nem csupán a föld vizeit vonzza és taszítja, hanem testünk nedveit is befolyásolja, ezáltal hatással van hangulatunkra, női ciklusunkra is. A Teliholdat a bőség, a termékenység (peteérés ideje gyakran egybeesik a Teliholddal) és a megvilágosodás jellemzi. Akik érzékenyek a Hold hatásaira Teliholdkor érzékenyebbek, ingerültebbek lehetnek, nyugtalanabbul alhatnak. Holdállástól függetlenül is érezhetjük magunkat néha feszültebbnek, ami nehezíti az elalvást. Kattog az elménk, a napi eseményeket próbálja feldolgozni, negatív, aggódást növelő gondolatok lesznek úrrá rajtunk.

Nézzük milyen technikák állhatnak rendelkezésünkre elménk lecsendesítésére, testünk ellazítására:

  • Képzelj el egy nyugodt, biztonságos helyet vagy idézz fel egy kedves emléket
  • Koncentrálj a légzésedre. Nyugodt hasi légzéssel lélegezz, csak a köldöködre figyelj, ahogy besüpped majd felemelkedik
  • Hallgass kellemes, nyugtató, relaxáló zenét
  • Végezz lazító, lecsendesítő jóga gyakorlatokat
  • Olvass kedvenc könyvedből
  • Számolj 100-tól visszafelé (figyelemelterelés az elmének a problémákról)Hálát adó élmények felidézése, hála napló vezetése
  • Végy egy illóolajos relaxáló fürdőt
  • Vacsorára csak könnyű ételt vegyél magadhoz
  • Sitali pranayama-hűsítő légzés: csökkenti a vérnyomást, elősegíti az elcsendesedést, megnyugvást. Ülj meditációs ülésben, vagy csak simán egyenes háttal az ágyadban. Nyelvedet kinyújtod, felpöndöríted a két oldalát, hogy csőszerű(lásd a fotón) formát kapj. Ezen a "csövön" szívod be a levegőt, majd behúzod a nyelvedet, becsukod a szádat és az orrodon kilélegzel. Végezz 9 kört belőle.

Készíthetsz rituális fürdőt is, mely ellazít:

- 5 csepp levendula 

- 5 csepp tömjén 

- 1 evőkanál hordozóolaj

Amikor illóolajokat használunk, mindig keverjük össze a felhasználni kívánt cseppeket a hordozó olajjal, ami lehet például kókusz, olíva, napraforgó vagy jojoba olaj. Egy fürdőhöz elegendő max. 15 csepp illóolaj, amit keverjünk el 1 evőkanál hordozó olajjal. Mivel olajokat használunk a fürdővízben, ennek elég egyértelmű következménye lehet az, hogy a kádunk csúszóssá válik, ezért vigyázzunk a kiszállásnál és alaposan tisztítsuk meg a kádat utána.