A Menstruáció hiánya - Amenorrhoea

2023.03.11

Amenorrhoeának nevezzük azt az állapotot, amikor egy nő valamilyen okból nem menstruál. Eltekintve a teljesen természetes helyzetektől (terhesség, szoptatás, menopauza) a menstruáció kimaradása elárulja, hogy a női energiák áramlása elakadt.

Elsődleges amenorrhoeáról akkor beszélünk, ha egy 16. életévét betöltött lánynak még soha nem volt menzesze. E mögött akár genetikai rendellenességek vagy anatómiai eltérések is lehetnek.

Másodlagos amenorrhoea pedig akkor áll fent, ha egy nőnek már volt ciklusa, a menstruáció azonban három egymást követő hónapban elmarad.

A kimaradó, illetve rendszertelenül jelentkező menstruáció egyik leggyakoribb oka az úgynevezett policisztás ovárium szindróma, a PCOS.

A menstruáció kimaradását okozhatja utazás, párkapcsolati problémák, illetve a fogamzásgátló tabletta elhagyása után is jelentkezhet vérzéskimaradás.

A túlzásba vitt sportolás vagy a nagyon szigorú fogyókúrák következménye is lehet a kimaradó menstruáció.

A pajzsmirigyproblémák, mind az alul mind a túlműködés is felboríthatja az egyensúlyt.

Nagyon sok esetben pedig a stressz a kiváltó ok, melynek kezelésére ma már számtalan módszer létezik.

Kezelése:

  • Az orvosi konzultáció és célzott laborvizsgálat elengedhetetlen a probléma feltárásában. (nőgyógyász, endokrinológus)
  • A barátcserje is használható vérzéskimaradásra és elhúzódó menstruációra, de a PMS kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja. A barátcserjét hosszabb ideig, legalább három hónapig kúraszerűen kell alkalmazni.
  • Stresszcsökkentés: autogén tréning, meditáció, tánc, nia-tánc, masszázs
  • Az elakadás feloldására: pszichológus, kineziológia, craniosacrális kezelés.

A női kreativitás hatalmas erő. Elfojtása egy idő után betegséget eredményez. Fel kell tehát tenni magunknak azt a kérdést, hogy mi az ami régebben örömöt okozott számunkra, ami maradéktalanul feltöltött (festés, tánc stb.) és arra kell most időt szakítanunk.