Menstruáció. Az élet forrása, tisztulási folyamat vagy tabu téma?

2022.04.05

Eltérő, hogy mely kultúrákban hogyan viszonyultak a menstruációhoz. Voltak olyan helyek, ahol a vérnek hatalmat, mérhetetlen erőt tulajdonítottak és mint az élet forrását tisztelték. A navahó indiánoknál például egy lány első menstruációját az egész törzs megünnepelte, mint az élet folytonosságának biztosítékát. 

Az ortodox zsidóság megtiltja a nőknek, hogy vérzésük alatt megérintsék a Tórát vagy a Szentírást. Ezt azzal magyarázzák, hogy olyan nagy egy nőnek ilyenkor a hatalma, hogy félő kárt tesz vagy beszennyezi ezeket a szent tárgyakat.
.
Spanyolországban és Franciaországban pedig attól tartottak, hogy a menstruáló nők megmérgezik az ételeket így ilyenkor tilos volt pl. majonézt készteniük, mert azt hitték összemegy a tojás. 

Indiában elkülönítik ilyenkor a nőket, de a jó értelemben. Védik őket, mert menstruáció alatt gyengébb az immunrendszer, könnyebben elkaphatnak fertőzéseket(és lássuk be Indiában van bőven fertőzés veszély)így felmentik őket a házimunkák alól.

Az ájurvéda szerint különösen fontos, hogy a nők megőrizzék egyensúlyukat és vigyázzak magukra, hiszen úgy tartják a menstruáció egy tisztulási folyamat és hatalmas hormoningadozásnak vagyunk kitéve a gyakori menstruálás miatt, ami megterheli a szervezetet. Igen, hiszen régen a nők gyakorlatilag vagy terhesek voltak vagy szoptattak és ebből kifolyólag sokkal kevesebbet menstruáltak és a menstruációs vér mennyisége is kevesebb volt.


Egészen 1985-ig azonban a "menstruáció" (period) szó tabunak számított a reklámokban, míg Courtney Cox ki nem mondta azt egy Tampax hirdetésében.


Sajnos még ma is sok tabu övezi, sok nő nem mer róla beszéni, titkolja. Pedig innen indul el minden, az első menstruáció megélésétől. Ez befolyásolja, hogy a későbbiekben miként éli meg valaki nőiességét, szexualitását, várandósságát, a szülést majd a változó kort is. Nagyon nem mindegy tehát, hogyan viszonyulunk menstruációs ciklusunkhoz. Egy leány első menstruációját olyan csodálatosan meg lehet tisztelni, ünnepelni és elindítani ezzel a nőiessége útján. (Erről írok majd egy következő posztomban)


Ebben az időszakban agyunk biokémiája is megváltozik. Tudtad pl. hogy:


  • A két agyfélteként ilyenkor kommunikál a legjobban egymással.
  • A fehérvérsejtek száma alacsonyabb, ezért hajlamosabbak vagyunk a betegségekre.
  • A menstruáció a befelé fordulás, a tisztulás ideje.

Számot vetünk azzal, hogy mit értünk el ebben az adott ciklus hónapban, mi az amire szükségünk van a fejlődésünkhöz és mi az, ami már nem szolgál minket. Akár naplódban is lejegyezheted ezeket a gondolatokat. Hagyd hátra a mindennapok zűrzavarát és figyelj befelé, hiszen ilyenkor teljesen más energiák vesznek körül és ezáltal finomodik érzékenységed belső hangot felé.

  • A vérveszteséggel vasat is veszítünk a szervezetből, ezért fontos a vastartalmú ételek pótlása (ezért is érezzük magunkat fáradékonyabbnak)

  • Ilyenkor kevesebb étellel is megelégszünk (nem úgy, mint a vérzést megelőző napokban) ezért, ha diétázni szeretnél, érdemes tehát mindig a menstruációs vérzés első napjától egészen ovulációig kevesebbet enni.

Northrup asszony azt javasolja, kövessük testünk bölcsességét:

 "A legtöbb nő, ahogy én is írja , megfigyelte már, hogy a menstruáció első vagy második napján erős késztetést érzünk arra, hogy átszervezzük az otthonunkat vagy munkaterületünket, rendbe rakjuk a szekrényeket és az életünket. Természetes biológiai tisztulásunkat pszichológiai tisztulás is kíséri."


Ha van benned elutasítás, szégyenérzet a menstruációval kapcsolatban valószínű, hogy dolgoznod kell a témán. Segíthet ebben a női jóga, női szakrális táncok és elvonulások, a szomatodráma foglalkozás is. A testi színtű problémák megoldását pedig ne halogasd. Keresd fel nőgyógyászodat, ha rendellenes vérzést tapasztalsz. Táplálkozásodra fordíts különös figyelmet, hiszen ez egy kihagyhatatlan alapköve az egészséghez vezető útnak. Kívánom, hogy éld meg nőiességet harmóniában és add ezt tovább nőtársaidnak, lányaidnak is. 

Kezdheted akár azzal ahogyan nevezed: "havi baj", "nehéz napok", vagy "holdidőm"(hiszen a nők általában Teliholdkor vagy Újholdkor menstruálnak)"virágzásom", "mensim". 

Te hogy hívod és hogyan viszonyulsz hozzá?