Alap légzőgyakorlatok

2021.08.23

A teljes jógalégzést 3 légzés (hasi, mellkasi, tüdőcsúcsi) összekapcsolása révén hozzuk létre. Lássuk ebből az elsőt, a hasi légzést.

Mély hasi légzés: Valójában a tüdő alsó szakaszába lélegzel, de olyan érzetet kelt, mintha a hasadba lélegeznél.

A hasizom és a rekeszizom mozgását figyelheted meg ennél a légzésnél. A mély belégzés és a hosszú kilégzés az orron keresztül történik hangtalanul.

Ülj egyenes háttal törökülésben. Javasolt a meditációs ülőpárnán. Fejtetővel nyújtózz felfelé, farkcsonttal lefelé a talaj irányába. Ha nem érzed ellazultnak az ülést, vagy feszültséget érzel a lábakban tégy összehajtott plédet vagy párnát a térdek alá. Engedd le a vállakat, egy vállkörzéssel vidd hátra és nyisd ezáltal a mellkast. A has enyhén tónusban, de nem feszítjük.

Belégzésnél a mellkas mozdulatlan, a has előre - kidomborodik, a rekeszizom lefelé húzódik. Kilégzésnél has befelé húzódik a köldök irányába, rekeszizom felfelé mozdul.

A hasi légzés elsajátítása nagyon fontos a későbbi prāṇāyāma gyakorlatok megfelelő kivitelezéséhez.

A rekeszizom ütemes emelkedése és süllyedése enyhe masszázsban részesíti a hasi terület belső szerveit, segítve az emésztést és a belső szervek megfelelő működését.

Ez a légzés tehermentesíti a szívet, csökkenti a magas vérnyomást. Az idegrendszerre nyugtató, lazító hatással van. Csendesíti az elmét.I

Mellkasi légzés: Ilyenkor a tüdő középső részébe lélegzel. Belégzéskor a bordák megemelkednek, a mellkas kitágul, kilégzéskor a bordák visszatérnek eredeti helyzetükbe. Itt is ugyanúgy, mint a hasi légzésnél fontos a helyes testtartásra ügyelni. Végezheted törökülésben vagy sarokülésben, ahogy tested kívánja. Figyelj arra, hogy hosszú legyen a gerinced, fejed ne biccenjen előre és ne essenek be a vállak se.

Felső légzés (tüdőcsúcsi légzés, kulcscsonti légzés)

Ez a legfelszínesebb légzésforma, mert itt csupán a tüdő felső részét használjuk, így igen kevés levegő jut a tüdőnkbe. Belégzéskor megemeljük a vállakat finoman a fülek felé, kilégzéskor pedig lassan vissza.

A teljes jógalégzéssel - hasi, mellkasi, tüdőcsúcsi légzés összekapcsolása - átszellőztetheted a tüdőt. Ilyenkor teljesen megtöltöd a tüdőt levegővel és teljesen kifújod az elhasznált levegőt. A légzés sorrendje a belégzés és a kilégzés közben is: has-mellkas-tüdőcsúcs.

Jótékony hatásai:

  • kiegyensúlyozza a vérnyomást
  • feltölt energiával
  • nyugtatja az elmét
  • javítja az emésztést
  • szabályozza a szívritmust

Gyakorold minden nap és tapasztald meg jótékony hatását.