Közeleg a menzesz -PMS tünetek

2021.12.10

Milyen okok által a premenstruációs szindróma kialakulásának hátterében? Az egyik a hormonok (ösztrogén - tüszőhormon és a progeszteron - sárgatesthormon) szintjének változása, illetve ezek egyensúlyának megbomlása. Ugyancsak hozzájárul a tünetkehez a stressz, az egészségtelen életmód (feldolgozott élelemiszerek, kevés mozgás) a hormonális fogamzásgátlók szedése és a xenoösztrogének.

A xenohormonok a környezetből a szervezetbe jutva hormonszerű hatásokat váltanak ki, megzavarva és felborítva ezáltal a hormonális egyensúlyt. Ilyenek a kozmetikumok, körömlakkok, háztartási vegyszerek, csapvíz, állati eredetű termékek. Szerencsére a Young Living  erre is megoldást nyújt, hiszen mind a tisztítószereidet, mind a kozmetikumokat ki tudod váltani természetes összetevőjű termékekre.

A premenstruációs fázis az ovuláció napja utáni naptól kezdve a következő vérzés kezdete előtti napig tart. (10-16 nap!)

A PMS ideje alatt a leggyakoribb tünetek a következők:

 • Hangulatingdozás, depresszió
 • Mentális problémák: csökkent koncentrációkészség, döntésképtelenség.
 • Fejfájás, emlőérzékenység, ízületi és izomfájdalmak.
 • Idegrendszeri problémák: álmatlanság, étvágytalanság, bizonyos ételek túlzott kívánása, fáradtság, levertség vagy éppen mozgás és beszédkényszer
 • Gyomor-bélpanaszok
 • Só- és vízvisszatartás: puffadás, testsúly-növekedés, csökkent vizelet-elválasztás
 • Bőrpanaszok: akne, zsíros bőr és haj.

A panaszokat sokak ismerik, de mit tehetünk ellenük?

Ebben a szakaszban különösen figyelj a folyadékbevitelre!

 • Csökkentsd vagy teljesen hagyd ki a koffeint, mert csak fokozni fogja a tüneteket.
 • Kb 30 % kal nő meg az étvágyunk ebben a fázisban(szervezünk készül egy esetleges terhességre) Diétába vagy méregtelenítő kúrába kezdeni azonban ebben az időszakban kudarcra van ítélve( az annak kedvező időszak majd menstruációt követően lesz) Próbálj meg többször kevesebbet enni.
 • Pihenj, az alvás sokat segít
 • Kerüld a stresszt, jógázz, meditálj, töltődj a természetben
 • Megfelelő vitaminokkal töltsd fel szervezetedet. Különösen fontos a magnézium, B6 és C-vitamin.
 • Vezethesz ciklusnaplót, melyben feljegyzed a tüneteket és a változásokat amiket tapasztalsz. Légy tudatos!
 • Vesd be az illóolajokat!

Illóolajok melyek segítenek a pms tünetek mérséklésében:

Clary Sage: egyike a legfőbb segíítűnknek ebben az időszakban. Ha érzékenyebbek, sírósabbak vagyunk tegyünk 2 cseppet csuklónk belső felszínére, lélegezzük be mélyen és hagyjuk magunknak egy kis időd a lecsendesedésre. Az alacsony ösztrogén egyik jele a hüvelyszárazság. A comb belső részére és a szeméremcsont fölé kenve segít ezen a problémán.

Lady Sclareol: fantasztikus női hormonkiegyenlítő olaj. Az ebben a keverékben található olajok segítenek támogatni a testhőmérsékletet, így segít a változókorban lévő hölgyeknek a hőhullámok enyhítésében. Ez a legjobb illóolaj a menopauza átmenetének elősegítésére.

Dragon Time: már a neve is beszédes. Ez az illóolaj keverék csökkenti a görcsöket, mert simaizom ellazító hatású, illetve javítja a hangulatunkat. Masszírozd a has alsó részére vagy a csuklóra vagy végy egy kellemes fürdőt ezzel az illóolajjal (előtte hordózóolajban higítsd)

Fennel: Menstruáció előtti vízvisszatartás és puffadás enyhítésére használható, illetve csökkenti a pms tüneteit.

Lelki síkon a pms tüneteinek mélyebb célja az ősi női ritmus megtalálása és elfogadása. Azok a nagy érzelmi kitörések, melyeket sok nő a premenstruációs fázis alatt megél, gyakran csak felfokozása annak, ahogy az idejük többi részében érzik magukat, főleg ha rendszeresen elnyomják érzéseiket és fékezik kreativitásukat.

Kapcsolój női körökhöz, csatlakozz inpiráló női közösségekhez és engedd, hogy mindaz amit elfojtasz utat törjön és teremtő energiaként kiáramolhasson belőled.