Gyökércsakra erősítése

2022.03.24

Ez az első csakra, az alap mondhatnánk, erre építkezünk. Ezért nagyon fontos, hogy stabil alapokkal rendelkezzél az életben. Ha el akarjuk érni a felsőbb csakrák spirituális szintjeit, fontos az alapokkal kezdeni. Sokan csak a felsőbb csakrákra összpontosítanak, a megvilágosodás elérésének reményében, de az alsóbb csakrák egyensúlya nélkül a felsőbb csakrák sem tudják megfelelően ellátni feladataikat.

A gyökércsakra felelős a bizalom, bizalmatlanság, stabilitás, biztonság, bizonytalanság témaköréért.

A hozzá kapcsolódó életkor a 0-7 éves kor közötti időszak, az ősbizalom kialakulásának időszaka, ezért felnőttkorban a gyökércsakra diszharmonikus működése visszavezethető a csecsemőkori negatív élményekre.

Helye: Gerinc alján, a farokcsont és a gát területén.

Színe: vörös

Területe: csontrendszerünk, gerincoszlop, fogak, bőr, haj, körmök, végbél, vastagbél

Belső elválasztású mirigye: mellékvese (A szervezetet fokozott stresszhelyzetre készteti. Az általa termelt hormon a kortizol. Ha magas a kortizol szint tartós stresszre utal)

Ha harmonikusan működik gyökércsakrád biztonságban érzed magad, úgy érzed, hogy ösztönös szükségleteid kielégülnek. Két lábon állsz a földön, egészséges a kapcsolatod a földi, anyagi világgal. Életigenlő vagy. Elfogadod a világ működését és körforgását.

Túlműködik, azaz túl sok a vágy alakul ki a létfenntartással kapcsolatban a lélekben, akkor megjelenik a kapzsiság, munkamánia, mohóság, testi erő túlhangsúlyozása, felhalmozol ételt, többet főzöl, mint amennyit elfogyasztasz. Testi szinten bőrkinövés, csontkinövés jelenik meg.

Alulműködik, azaz félelem jelenik meg a lélekben: félsz az éhségtől, anyagi javak elvesztésétől, megjelenhet a halálfélelem. Félsz különböző állatoktól. Testi szinten, mivel megfogyatkozik a föld elem a szervezetben fogszuvasodás, csontritkulás jelenik meg.

Mit tegyél? Hozd harmóniába!

Táplálkozással: Figyelj a minőségre, mivel táplálod tested. A túl kevés és a túlzásba vitt táplálékbevitel kedvezőtlenül hat a csakra működésére. A túlzott húsfogyatás agresszivitáshoz vezethet. Természetesen nem szükségszerű, hogy vegetáriánus légy, de mindenképp minimalizáld a fogyasztását.

Földeléssel: A természettel való kapcsolódást kell erősíteni, hogy újra egyensúlyba kerüljön csakrád, hogy ismét béke, harmónia legyen. Az elvárosiasodott világban kevés figyelmet szentünk ennek. Sétálj mezítláb, feküdj le a fűbe, ölelj át egy fát, kertészkedj. Fontos, hogy legyenek állandó napirendek is(nem görcsösen) pl. ugyanakkor kelsz fel és fekszel le. A földelés biztonságot ad. Találd meg pihenés és aktivitás egyensúlyát, a munkában és családban töltött idő egyensúlyát.

Aromaterápiával: A cédrus, a szegfűszeg, a fahéj, a rozmaring, a levendula, a szantálfa illatok tisztítják a csakrát. A Valor és Vetiver illóolajkeverékeket az energiák kiegyensúlyozására, a bátorság, önbizalom és önbecsülés megelevenítiésére komponálták.

Jógával: Egyensúlyozó gyakorlatok (pl. fa póz), a lábak izmait igénybe vevő álló ászanák (pl. Harcos pózok), olyan gyakorlatok, amikhez szét kell terpeszteni a lábakat (Pillangó, Malasana) de nagyon jó a négy végtagon támaszkodó pózok (pl. Lefelé Néző Kutya).

"Egy idős indián így írta le belső küzdelmeit: Két kutya él bennem. Az egyik hitvány és gonosz, a másik jó. A gonosz folyton a jó ellen harcol. Amikor megkérdezték, melyik kutya fog győzni, az öreg egy pillanatra elgondolkozott, majd így válaszolt: amelyiknek többet adok enni."

Tápláld a szeretet, együttérzés, megbocsátás érzését. Tápláld szeretettekel, gondoskodással, önmagadban a jót!