Az első menstruáció: Így tedd széppé!

2022.04.11

Az első menstruáció megélése szerintem mindenkinél máshogy alakult, de az én generációmban még inkább tabu téma volt. Sokszor egymást világosították fel a lányok az iskolákban vagy valamilyen felvilágosító óra keretében hallottak először a menstruációról (ami inkább volt biológia óra). Sokan azt hitték betegek és valami szörnyű baj történt velük, amikor először szembesültek a bugyijukon megjelenő vérrel.

A világ más részein az édesanyák és a család női tagjai beszélnek róla, sőt sok helyen az első menstruációt (menarche)megünneplik, hiszen ez az jelenti, hogy a lány termékeny, egészséges és jól működik a szervezete. Különféle beavatási rítusokkal ünnepelték meg a nővé érés első bizonyítékát. Ezek a rituálék mindig valamiféle pozitív üzenetet hordoztak a menstruációval és a nőiességgel kapcsolatosan. 

A menstruáció nem csak testi hanem lelki folyamat is, egy új fejezet kezdődik. Idő kell amíg ehhez az új fejezethez alkalmazkodik a test és a lélek is, így ne lepődjünk meg ha lányunk havi ciklusa nem működik óramű pontossággal. Előfordulhat ugyanis, hogy két menstruáció közt hónapok telnek el. Leggyakrabban a lányok nemi érése 16-17 éves korukra befejeződik, ekkora pedig a menstruációjuk is szabályossá válik.

Pozitív üzenetet hordoz az is, ahogyan nevezed: holdidő, menzesz, virágzás. Semmiképp se hívd havibajnak és nehéz napnak, mert ezzel a női test, egészséges történésén ejtesz csorbát.A pedig, hogy miként éli meg valaki menstruációs ciklusát kihat a későbbi szexuális élmények minőségére is.

Sajnos a reklámok még a mai napig azt sugallják, hogy ezekben a napokban is nézzünk ki és viselkedjünk pont ugyanúgy, mint máskor, hogy senki ne vegye észre, mi zajlik éppen bennünk.

Nagyon fontos lenne, ha a menstruáció igazi üzenetét adnánk át lányainknak.

Az üzenet pedig így szól:

"Ha széppé varázsoljuk azt a napot, amikor egy kislány először menstruál, nem csupán a menzeszéről kap pozitív üzenetet, hanem arról is, hogy a nőiségnek vannak különleges pillanatai, amelyek megoszthatóak az édesanyjával, a barátnőivel; hogy a női test folyamatai - még ha kényelmetlenséggel, fájdalmakkal járnak is - megünneplendőek; hogy egy női test, az ő teste figyelmet érdemel, és tiszteletre, csodálatra méltó" (Hoppál Bori: Az én testem)

Kérdezd meg tőle mit szeretne? 

Ím néhány ötlet:

  • szép medál, ékszer
  • egy közös program (mozi, koncert, étterem)
  • illóolaj, mely segít ellazítani a görcsöket https://www.lelekcseppek.hu/noi-ciklust-tamogato/
  • egy szép napló tollal
  • valamilyen természetes kozmetikai termék
  • egy közös ünneplés a barátnőkkel.

Tedd széppé és méltóvá ezt a napot számára és indítsd el nőiessége útján szeretettel, támogatással, meghallgatással.